Cine suntem

Istoria actualei Societăți Române de Analiză Jungiană începe înaintea înființării formale a acesteia, pe vremea când operele lui Jung începeau să devină cunoscute în România. Trei dintre dintre fondatorii SRAJ erau în anii 2000 studenți la Universitatea București, Facultatea de Psihologie și, ulterior, în anul 2002 s-au întâlnit cu alți trei dintre actualii fondatori, în cadrul primului master de psihologie analitică din România. Și ceilalți doi colegi au urmat curand formarea în psihoterapia analitică, astfel că de mai bine de douăzeci de ani suntem legați de un parcurs similar și o pasiune comună.


Din dorința de a ne extinde pregătirea și formarea ca specialiști, începând cu anul 2007, împreună cu alți colegi psihoterapeuți de orientare analitică am contactat Asociația Internațională de Psihologie Analitică (IAAP) și am invitat primii analiști pentru a oferi cursuri și supervizare în România. În 2009 a fost înființat  Romanian Developing Group al IAAP.
Prin urmare, în 2012 a început în România programul de routerat al Asociației Internaționale de Psihologie Analitică, program care permite formarea de analiști în țările care nu au încă societăți naționale formatoare. În 2016, la Congresul IAAP de la Kyoto au fost recunoscuți ca membri individuali, primii șase analiști jungieni din România, dintre care trei analiști sunt în prezent fondatori SRAJ. În 2019, la Congresul de la Viena, încă zece psihoterapeuți români au devenit membri individuali, certificați de IAAP, patru dintre aceștia fiind printre fondatorii SRAJ.

1.jpg
3.jpg

Istoricul nostru


Asociația Internațională de Psihologie Analitică (IAAP) reprezintă forul sub care sunt afiliate societățile profesionale naționale. Acestea trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a fi recunoscute, printre care un număr de cel puțin șase analiști ca membri fondatori și un statut compatibil cu cerințele IAAP.
În 2019, în Romania, nu exista o societate care să îndeplinească aceste criterii. Astfel, cei șaisprezece analiști români, membri individuali certificați de IAAP, au început discuțiile cu ofițerul regional și ofițerul de legătură al IAAP, în vederea continuării programului de routerat prin Romanian Developing Group - RDG și constituirii unei societăți naționale afiliate la IAAP.  La vizita celor doi reprezentanți IAAP în România din februarie 2020, acest angajament a fost reiterat și s-a început lucrul la documentele constitutive pentru noua societate.
În iunie 2020, însă, o parte dintre analiștii români au decis să plece din Grupul Roman de Dezvoltare  și să formeze o societate proprie, separată. 
Analiștii rămași în Grupul Roman de Dezvoltare (RDG) au considerat că este de datoria lor să continue proiectele agreate cu IAAP, respectiv desfășurarea în bune condiții a programului de routerat. Totodată, au început  demersurile necesare constituirii unei societăți naționale afiliate la IAAP.  Astfel a luat naștere, prin munca de echipă și pasiunea pentru psihologia analitică, actuala Societate Română de Analiză Jungiană (SRAJ), înființată juridic în România, în anul 2021.  SRAJ a fost recunoscută ca Societate Națională afiliată la IAAP în august 2022, la Congresul IAAP de la Buenos Aires. 

Misiunea noastră

Societatea Română de Analiză Jungiană are ca obiective promovarea psihologiei analitice în România și dezvoltarea acestui domeniu atât pe plan național, cât și internațional. 
Pentru a îndeplini aceste obiective, la scurt timp după înființare, SRAJ a primit acreditarea de la Colegiul Psihologilor din România ca furnizor de formare continuă (informațiile oficiale cu privire la acreditări se pot consulta aici). Cursurile susținute până acum în cadrul SRAJ au adus, prin urmare, credite profesionale pentru colegii practicieni care au participat la acestea, precum și șansa de a cunoaște noi iubitori ai psihologiei analitice.
Acest proiect, demarat de SRAJ pe termen lung, presupune organizarea de cursuri și formări cu analiști și alți profesioniști din domeniul psihologiei recunoscuți pe plan internațional. Ne dorim să diseminăm, atât printre colegii de breaslă, cât și către publicul larg, idei și experiențe profesionale valoroase.
Din mai 2023, SRAJ a primit de la Colegiul Psihologilor din România  si dreptul de formare de baza în psihoterapie analitică. Este un nou început pentru noi și ne pregătim cu seriozitate și dedicare pentru această etapa.  Am pregătit o curriculă complexă și stimulativă, iar formatorii vor fi analiști romani, dar și nume importante din psihologia analitică internațională.


În paralel, SRAJ a continuat să organizeze împreuna cu IAAP programul  de routerat din România. Astfel, din 2021 și până în prezent, 29 de routeri sunt în diferite etape ale formării ca viitori analiști. Cu sprijinul IAAP s-au organizat seminarii, cursuri, ateliere și sesiuni de supervizare. Acestea au fost susținute atât de analiști internaționali, cât și de analiștii români. Din ianuarie 2025, o nouă generație de routeri va lua startul. 
Pe termen lung, ne dorim ca SRAJ să devină societate națională cu drept de formare acreditată de IAAP. Asociația Internațională cere ca societățile formatoare să aibă un minim de zece membri analiști, dintre care cel puțin șase să aibă o vechime de cinci ani.


Suntem pe acest drum și dorim să îl continuăm în cel mai bun mod posibil. Fiecărei persoane care ne-a fost și rămâne alături de noi dorim să îi mulțumim pentru încredere și susținere.

2.jpg